Owoce mango zawierają wiele składników niezbędnych dla zdrowia

Mango to tropikalny owoc, który jest orzeźwiający, soczysty i pyszny, i podobnie jak większość owoców ma wspaniałe właściwości odżywcze.

Mango to tropikalne owoce pestkowe, pulchne i owalne, wielkości grejpfruta, ale kształtem przypominają dużą gruszkę. Mają niejadalną skórkę, która waha się od żółtego do zielonego do czerwono-zielonego koloru, w zależności od odmiany, podczas gdy wewnątrz znajduje się miękki, jadalny żółty miąższ i twarda niejadalna pestka. Mango rośnie tylko w cieplejszym klimacie. Pochodzą z Azji Południowej, ale obecnie są one uprawiane w innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Meksyku i na Karaibach. Mango to niskokaloryczny owoc bogaty w błonnik, który jest doskonałym źródłem witamin A i C. Zawiera również kwas foliowy, witaminę B6, żelazo oraz trochę wapnia, cynku i witaminy E. Owoce mango zawierają wiele składników niezbędnych dla zdrowia

Mango jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy.

Owoce mango zawierają również błonnik, dlatego pomagają przy zaparciach i biegunkach i regulują pracę przewodu pokarmowego oraz poprawiają mikroflorę jelit. Owoc mango zawiera wysokie poziomy zarówno witaminy A, jak i C. Witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu, białka zapewniającego elastyczność skóry. Witamina C to również jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy, pełniący rolę ochronną przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Niedobór witaminy C może wpływać na gojenie się ran oraz zwiększać drobne zmarszczki i suchość skóry. Nasze włosy potrzebują również witaminy C zarówno do produkcji kolagenu, jak i do wspomagania wchłaniania żelaza, ważnego minerału potrzebnego do wzrostu włosów i innych tkanek. Wszystkie komórki naszego organizmu, w tym skóra i włosy, potrzebują witaminy A do wzrostu, chroni ona również przed oznakami starzenia. Więcej o zaletach owoców mango możesz przeczytać w artykule na stronie https://fitrepublic.pl/dlaczego-warto-jesc-mango/. Ponadto mango ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób. Te pozytywne efekty mogą wynikać z wysokiej zawartości wody i błonnika mango, a także z jego zdrowych przeciwutleniaczy.

Kornelia