Czym się różnią sajgonki chińskie od wietnamskich?

Sajgonki to chińskie przekąski składające się z cienkiego ciasta wypełnionego warzywami, zawiniętego i głęboko smażonego. Po raz pierwszy pojawiły się w kulturze chińskiej podczas panowania dynastii Jin. Większość sajgonek je się jako przystawkę

. Nadziewane mnóstwem warzyw i krewetek lub chudym mięsem zimne sajgonki najlepiej podawać z chłodnym sosem słodko kwaśnym i dipem orzechowym. Podaje się je jako przekąski na przyjęciu lub spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Sajgonki chińskie, które zwykle zawierają kawałki mięsa, są smażone w głębokim tłuszczu i charakteryzują się chrupiącym, złotym ciastem zrobionym z mąki pszennej i jajka. Z kolei sajgonki wietnamskie mogą być podawane smażone lub świeże. Te świeże są podawane schłodzone lub w temperaturze pokojowej i często zawierają surowe warzywa oraz gotowane krewetki lub mięso, które zostały owinięte półprzezroczystym papierem ryżowym.
Przygotowując świeże sajgonki zamiast smażonych, wybierasz o połowę mniej kalorii i tłuszczu oraz innych produktów ubocznych z przystawek. Świeże sajgonki są nie tylko lepsze w porównaniu z innymi, ale są w rzeczywistości zdrowym wyborem i niskokalorycznym sposobem na uzupełnienie wszystkich składników odżywczych i zalet spożywania surowych warzyw.

Smażone sajgonki zazwyczaj występują w kuchni chińskiej, zawierają kawałki wieprzowiny, kurczaka lub krewetek, a także niektóre warzywa. Są głęboko smażone i są zawinięte w chrupiące ciasto z mąki pszennej i jajka, podaje się je na ciepło. Świeże sajgonki pochodzą z kuchni wietnamskiej. Nadzieniem są świeże, surowe warzywa takie jak kapusta, marchew i szalotka, makaron szklany (ryżowy), kiełki fasoli i gotowane krewetki, a zawija się je w papier ryżowy. Podaje się je schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Takie przystawki nadziewane warzywami są łatwiejsze do przygotowania, niż mogłoby się wydawać, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę sajgonki przepis. Roladki te można również łatwo zrobić wegańskie i z różnymi rodzajami mięsa.

Kornelia