Zalety stosowania diety wegetariańskiej

Wykluczenie mięsa z diety może być wyrazem przekonań religijnych, osobistych lub środowiskowych. Istnieją jednak powszechne nieporozumienia na temat tego, czy dieta wegetariańska jest dla Ciebie zdrowa.

Wegetarianie to zazwyczaj osoby, które unikają wszelkiego mięsa, drobiu i owoców morza, ale jedzą produkty na bazie mleka i jajka. Panuje powszechne zamieszanie, że jest to to samo co weganizm. Jednak weganami są ci, którzy unikają wszystkich produktów pochodzących od jakiegokolwiek zwierzęcia, stosując dietę opartą wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Dobrze zaplanowana dieta bezmięsna może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości i chorób serca, wystąpienia cukrzycy typu 2, oraz obniżyć ciśnienie krwi. Wbrew powszechnemu przekonaniu dieta wegetariańska może faktycznie zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i być zdrowsza niż wiele innych popularnych diet, które stosujemy. Planowanie jest istotnym czynnikiem w diecie wegetariańskiej. Mięso, drób i owoce morza zawierają wiele składników odżywczych, w tym niezbędne witaminy B12 i D, minerały oraz białka. Ważne jest, aby zastąpić je innymi produktami spożywczymi zawierającymi te korzyści zdrowotne, takimi jak rośliny strączkowe, tofu, orzechy i nasiona, mleko roślinne, produkty pełnoziarniste, jajka.

W wielu przypadkach pomocne może być przyjmowanie suplementów diety, które zawierają wszystkie niezbędne witaminy i minerały, jednak nie należy ich spożywać zamiast zbilansowanej diety, ale raczej jako dodatkowy zastrzyk niezbędnych składników odżywczych.

Ważne jest również, aby przeczytać i zrozumieć etykiety żywieniowe na spożywanych produktach, aby mieć pewność, że otrzymujesz wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, jeśli myślisz o przejściu na dietę wegetariańską, oraz sprawdź dieta wegetariańska jadłospis, ponieważ natychmiastowe usunięcie wszystkich produktów mięsnych z diety może być szkodliwe dla organizmu. Istnieje kilka rodzajów diet wegetariańskich. Laktowegetarianie jedzą również niektóre lub wszystkie produkty mleczne. Laktoowowegetarianie dodatkowo jedzą produkty mleczne i jaja. Semiwegetarianie spożywają drób lub ryby, produkty mleczne i jaja. Nie spożywają czerwonego mięsa.

Kornelia